Waarom Europees eiken?

Hout wordt al meer dan 700 jaar gebruikt voor de bouw van huizen. Waarom gebruikt men al zo lang eikenhout? De ambachtslieden kozen toen al voor kwaliteit en duurzaamheid.

Europees eiken kent vele gunstige eigenschappen die het zo geschikt maakt voor constructies. Het is zeer duurzaam, kan grote krachten opvangen, is goed te verwerken en het vergrijst mooi.

Door de eiken gebouwen van de grond te plaatsen op een laag muurtje of stenen voet hebben ze een bijna onbeperkte levensduur.

En naarmate de jaren verstrijken ontstaat de zilverachtige vergrijzing daar waar zonlicht en neerslag vrij spel heeft gehad. Het gebouw past daardoor in de natuurlijke omgeving.

Pen- en gat verbinding

De pen-en-gat verbinding is een traditionele methode om  twee of meer houten delen met elkaar te verbinden. Deze houtverbinding heeft zich door de eeuwen heen bewezen.

Lignum Houtbouw gebruikt pen- en gat verbindingen zonder gebruikt et maken van lijm maar met behulp van pennen.

Een open pen- en gat verbinding is een verbinding waarbij aan beide zijden de pen zichtbaar is, bijvoorbeeld bij de verbinding van twee daksporen in de nok.

Een gesloten pen- en gat verbinding wordt ook wel een blinde pen- en gat verbinding genoemd en is het meest toegepast door Lignum in haar constructies.

De hoofd constructie monteren wij met houten, handgemaakte pennen. Dit zijn langwerpige, iets taps toelopend en uit een blok hout gekloofde eikenhouten pennen.